Utleie

11.08.2020: Nye bestillinger utleveres fra 20. august.

HVA INNEBÆRER DET Å LEIE ET HØNSEHUS MED HØNER

Til deg som vil prøve om hønsehold er noe som egner seg for ditt familieliv og bosituasjon eller hvis du ønsker å oppleve en vår/sommer/høst med høner i egen hage eller på hytta og får plukke dine egne ferske egg hver dag.

Hønsehuset har en innelukket luftegård, en sikker plass for hønene å løpe rundt. Det er enkel tilgang til verpekassen slik at du kan samle inn egg utenfor hønsehuset. Det har også et metallbrett for enkel rengjøring av huset. Dette kan dras ut fra utsiden av hønsegården.

Hønene trenger også plass til å grave og for å lete etter små insekter. Har du mulighet og er mye hjemme, så er det bra å la hønene går fritt i hagen. Har du ingen gjerde rundt hagen er det fint at løpegården blir utvidet med noen m². Dette kan man bygge selv med noen stolper og hønsenetting på minst 120 cm høyt. 4 m² per dyr er regelen hvis man tenker økologisk hønsehold. Sørg for at hønene er i lukket hønsehus før solnedgang.

Natthuset er det ultimate gjemmested, hvor hønene kan sove fredelig, legge egg og ta dekning for regn og vind. Hønene sover i naturen ikke i et natthus, men på en gren i et tre, der den høyeste i rang sover på de høyeste grener. For å etterligne det naturlige miljøet, er det montert to vagler i natthuset.

Høner er sosiale dyr, så det bør være minst tre høner i en flokk. En gruppe på fire er ideell. Innenfor en slik hønseflokk er det et strengt hierarki: hakkeorden. Hvis det er en hane, er den vanligvis på toppen, men noen ganger kan en høne også ta ledelsen.
Innenfor dette hierarkiet er ikke konflikter utelukket, og de laveste dyrene i rang blir noen ganger tungt plukket. Hold øye på hønene dine, slik at du kan gripe inn hvis et dyr blir plaget for mye. Av den grunn må man også være forsiktig når man bytter ut en høne eller setter en ny høne i gruppen.

Visste du at et egg av 70 prosent består av vann? Derfor trenger verpehøner ca 200 ml vann per dag. Pass på at det alltid er vann tilgjengelig og at det er friskt og rent.

Du kan hønene gir matrester, men ikke gi dem salt eller krydret mat, ikke løk eller purre. Rester som er best å gi er kokte poteter, grønnsaker, frukt, ris, pasta, grøt og brød.

Hvis hønen legger egg med et mykt skall, kan dette tyde på kalsiummangel. Dette kan skje i de første ukene når en høne har begynt å verpe og dette går i de fleste tilfeller over etter 1-2 uker. I andre tilfeller kan du gi dem skjellsand eller til og med knuste eggeskall. Pass på at eggeskallet ikke er gjenkjennelig, ellers vil hønene også begynne å spise sine egne egg!

Ikke sikker på om det er bra for hønene? Etter bestilling for du en oversikt om hva hønene kan spise eller ikke.


BESTILL


Sykehjem / Barnehage / Sameie

Når naturen trekkes inn i bydelene gir det bedre helse og trivsel for mennesker og naturmangfold. Hønsehus på grønne tak gir egg og kan bli en sosial møteplass.

Eggchange kan tilby fleksibel og tilpasset serviceavtale med blant annet:

– Leie av høner gjennom sommerhalvåret
– Periodisk levering av hønsefor, halm og sagflis
– Stell og vedlikehold
– Opplæring og helpdesk

Hønsehold i barnehager
Det gjøres mye spennende utviklingsarbeid med dyrking av grønnsaker og forsørging av dyr i barnehagene. Stadig flere barnehager erfarer at det å ha en kjøkkenhage og å drive med hønsehold i barnehagen kan brukes i alle fag i Rammeplanen. I stedet for å ha en bok mellom seg og det en vil formidle, får barna direkte erfaring ved arbeid, nysgjerrighet, sansing og undring.

Hønsehold på eldresentre
Også eldresentre satser i dag på terapautiske hager hvor brukerne kan oppleve følelse av velvære gjennom vekster som blomster og frukttrær i skjønn forening med frittgående høner som en aktiv enhet i drivhuset.