Leie av hønsehus og høner

Spørsmål og svar

Til deg som vil prøve om hønsehold er noe som egner seg for ditt familieliv og bosituasjon eller hvis du ønsker å oppleve en vår/sommer/høst med høner i egen hage eller på hytta og får plukke dine egne ferske egg hver dag.

Det er mulig å stille spørsmål gjennom Facebook Messenger. Noen av spørsmålene som vi har fått det siste året blir besvart her:

Spørsmål: Vi vurderer å leie et hønsehus som en fin mulighet for å teste ut hønsehold. Hvis vi kjøper hønsehuset etter leie, vil disse hønsehus egne seg for bruk om vinteren?
Svar: Hønsehuset fungerer best om sommeren, men det er mulig å bruke om vinteren også. Hønene kan være ute til -10, eventuelt -15, men blir det kaldere må hønene bli i natthuset med varmekilde. En godkjent varmekilde i et natthus er et varmerør. Det er mange som bruker dette hønsehuset om vinteren også i områdene rundt kysten. Bor du på fjellet eller innenlandsk hvor det blir ofte kaldere enn -15, så er det best å holde hønene i en isolert bygning.

Spørsmål: Jeg er interessert i å leie et hønsehus med høner. Hvor tidlig på året kan hønsehuset leveres?
Svar: Hønsehuset og hønene kan leveres fra 1. mars.

Spørsmål: Hvor mange dager klarer hønene seg alene av gangen?
Svar: Vannautomaten på 3 liter og fôrbeholderen 1 kg kan fylles på sånn at det er nok fôr og vann til 4 dager. Sørg for regelmessig tilsyn når du selv skal reise bort.

Spørsmål: Hvordan vet man at hagen er OK for hønsehold?
Svar: Høner trives på gressplen og under buskene. Hønene kan gå fritt i hagen når dere er hjemme. De blir i nærheten av hønsehuset og kommer selv tilbake til hønsehuset ved solnedgang. Er det åpent mot naboen eller trafikkert vei, så er det en fordel å bygge en større løpegård på noen m2. Dette kan man bygge selv med noen stolper og hønsenetting. Hønene klarer å flakse over lave gjerder og det er derfor anbefalt med netting som er minst 120 cm høyt for å holde hønene i inngjerdingen. I nettbutikken ligger produktet 30 meter hønsenetting på 150cm høyde med 10 stolper, som er en god midlertidig løsning som er lett å montere. Sørg for at hønene er i lukket hønsehus før solnedgang.

Spørsmål: Vi bor i et tett nabolag. Hva med hus, rotter og dårlig lukt?
Svar: Hønsehuset kommer med en gulvplate som sørger for at mus og rotter ikke har tilgang i hønsehuset. Opp på bunnplaten legger man sagflis som sørger for at hønene har noe å sparke i, i tillegg legger avføringen seg inn i sagflisen hva sørger for et luktfritt hønsehus. Hvis du sørger for at fagflisen blir skiftet hver 14. dag, da forblir hønsehuset rent og luktfritt.

Spørsmål: Vi har mange katter i nabolaget. Er det et problem?
Svar: I de aller fleste tilfeller er katter ikke noe fare for hønene. De første dagene kan kattene være interessert, men hønene er for store for katten. I noen tilfelle vil hønene jage etter katten 🙂

Spørsmål: Hvor mange høner må jeg minst ha for at de trives?
Svar: Høner er sosiale dyr, så det bør være minst tre høner i en flokk. En gruppe på fire er ideell.

Spørsmål: Hvilken matrester kan hønene få:
Svar: Du kan hønene gir matrester, men ikke gi dem salt eller krydret mat, ikke løk eller purre. Rester som er best å gi er kokte poteter, grønnsaker, frukt, ris, pasta, grøt og brød.
Ikke sikker på om det er bra for hønene? Etter bestilling for du en oversikt om hva hønene kan spise eller ikke.


MER INFO / PRISER / BESTILLING