Spørsmål og svar

En av mine høner er blitt syk. Hva gjør jeg?
Det er mulig at dine høner kan bli smittet med en aller annen hønsesykdom. Noen sykdommer er lett å gjenkjenne og andre ikke så lett. Eggchange kan gi deg råd om hvordan du kan behandle din syke høne.
Det er også mulig å ta kontakt med en spesialist i fuglehelse på www.friskefugler.no

Jeg har en 1-års avtale men må av diverse årsaker slutte med hønsehold. Hva gjør jeg?
Ta kontakt på info@eggchange.no for å hente hønene og hønsehuset. Du betaler til og med den uken hønene og hønsehuset blir hentet, pluss et servicegebyr på 800kr.

Hønene er blitt tatt av en rev eller grevling. Hva gjør jeg?
Først og fremst kondolerer til dere som forsørget disse høner. Vi prøver så godt vi kan å gi hønene våre et godt liv, men det finns jo slue rev på let etter et bytte.
Eggchange kan levere nye høner til 250kr per høne.
Det er viktig at dette ikke skjer igjen. Eggchange kan bistå med råd om hva som bør gjøres for å unngå å få et nytt rovdyr i hønsehuset.

Mine høner spiser sine egg. Hva gjør jeg?
Hvis hønene har begynt å spise egg da har vi et problem.

Fordelen med hønsehold er jo at de produserer egg. Dessverre syns hønene selv at innholdet i deres egg også er appetittvekkende. Det hender at hønene ut av kjedsomhet, nysgjerrighet eller ved et uhell spiser sine egne egg. Når hønen deretter finner ut at innholdet i egget er svært velsmakende, vil de gjøre dette med vilje neste gang. Dette kan til
slutt bli en vane. Heldigvis er det mulig å avlære denne dårlige vanen igjen.

  1. Et plastegg
    Det finns egg laget av stein eller plast. Legg ett eller flere plastegg i redekassen. Hønen vil prøve å hakke mot det plastegget, men vil ikke lenger få den velsmakende belønning slik at skikken i mange tilfeller vil forsvinne. I tillegg er det uttalt at det å se sånne plastegg stimulerer eggproduksjonen. Men denne uttalelsen er ikke blitt undersøkt, og derfor ikke bevist. Disse spesielle egg kan kjøpes fra Eggchange eller er til salgs i nettbutikker.
  2. Fyll tomme egg med sennep
    En annen variant er å blåse et egg tom og fylle det med noe som hønene ikke liker, som sennep. Når hønene smaker den dårlige smaken vil de snart lære at de ikke må spise egg.
  3. Prøv også å sørge for at hønene har nok å spise og er mette før de legger egg. Ellers er det viktig å fjerne nylagte egg med en gang. Da forsvinner også vanen.

Hønsehold om vinteren
Om høsten får vi mange e-poster med spørsmålet «Kan hønene bo i dette hønsehuset om vinteren? «

Gjennom årene har vi sett at kaldt vær ikke er et problem med høner … men kaldt vått vær kan være dødelig. Høner bryr seg ikke at de blir våte av regnværet. Om sommeren er det ikke noe problem men om vinteren kan det være farlig. Siste vinteren var det noen dager at det regnet i minusgrader. Da er det viktig at hønene blir inne.

Med snø og kald vind kan en høne blåse opp fjærdrakten sin, men når den er blitt våt har den det vanskelig og fører det til stress for kroppen sin og da er det vanskelig for en høne å bli tørr igjen.

Når det er underkjølt regn i vente, blir vår flokk inne i natthuset for dagen med noen ekstra godbiter. Hvis dine høner har blitt våte i kaldt vær, så anbefaler jeg å lukke dem inn i natthuset med frostvakt på, til været er blitt bedre.

Hva kan jeg gjøre med hønsehuset for forberede med til vinteren?
Mens dine høner har naturlig isolasjon ved å blåse opp fjærene sine betyr ikke at de er immunt mot kald vind. En av de beste måtene du kan beskytte hønene er å gi dem et trekkfritt hønsehus.

Hvordan kan jeg gjøre dette?
En enkel og billig løsning er å montere plastfolie rundt hønsehuset.
På denne måten sørger du også for at kaldt regn eller snø ikke kan komme inn i hønsehuset.
Når det blåser i desember / januar og gradestokken viser -15 vil ditt småfe takke deg for at du tok deg tid til dette.

Mørketiden
Høner trives med minst 13 timer lys per dag. Får de betydelig mindre lys skal de ha en verpepause fram til våren. Det er derfor lurt å montere lys på tidsklokke i hønsehuset.
For å unngå at du må fjerne is fra vannautomaten kan du plassere den på en varmeplate sånn at vannet ikke fryser.
En annen løsning er en Fleksibel varmeelement i en bolle med vann.

Forebygging av frostskader
Som alle andre levende organismer, står høner i fare for frostskader i løpet av vinteren, spesielt på sine kammer, hakelapper og ben.
Frostskade kan forebygges ved å smøre kammer og hakelapper i et lag med vaselin. Dette kan du gjøre i perioden da det er kaldere enn -12 grader.

Egg og kulegrader
Egg kan lett fryse når kvikksølvet synker under 0 grader. Da kan eggene sprekke og blir ubrukelige og det er derfor lurt å samle egg flere ganger i løpet av dagen.
Hvis de er frosne, men hel, kan du tine dem forsiktig ved romtemperatur.

Det er altså viktig å holde hønene tørre, beholde sitt hjem tørr, og gi dem ekstra fôr. Da går det helt bra når de kalde temperaturene kommer.